teisipäev, 6. veebruar 2018



Jojo Moyes "Mina enne sind"


408 lk, 2016, OÜ Kirjastus kunst


Tutvustus

Lou seiklusvalmidus näib väljenduvat põhiliselt tema garderoobis: smaragdrohelistes satiinkingades, litridega sukkpükstes – üleni litridega – ja vanaisa kardinatest minikleidis. Ja nüüd hakkab ta palka saama selle eest, et ta muudaks rõõmsaks kibestunud ja igal võimalusel sapise ratastooli aheldatud Willi, kes tahab surra. Vaatamata suurepärasele andele vastupidist muljet jätta, on Lou tegelikult kiire taibuga ja mõistab, et Will vaatab ainult siis jälle tulevikku, kui tema ise enne oma tuleviku nimel pingutama õpib. Nii asub Lou kasvatama oma iseloomu, mis seni oli rahus leppinud nii elu kui enda keskpärasusega. 


 

Raamat algas õnnetusega, kus üks rikas mees sattus liiklusõnnetusse ning arstide väitel pidi jääma eluks ajaks ratastooli. Mehe vanemad palkasid oma pojale hooldajaks noore naise, kelle vahel lõi lõkkele armastus. Lugu aga polnud kindlasti seebivahune armastuslugu, vaid valus ja emotsionaalne rännak. 

Will jättis väga sügavamõttelise mehe mulje. Tal oli aega ratastoolis palju mõelda ja elule vaadata. Loomulikult oli ta kibestunud, et oli aheldatud ratastooli ja seetõttu oli ta ka tihti tujukas. Valud ja piinad tema kehas ei olnud just mugavad, ent kõigest hoolimata jätkus tal tähelepanelikkust enda ümbritsevate inimeste suhtes. 

Väga läks hinge ka Willi sünnipäevakingitus Loule, milleks olid kollase-musta triibulised sukkpüksid. Teised ei mõistnud, kui sügavalt oli Lou kingitusest puudutatud, ent Will mõistis. Loule meeldis riietuda teistmoodi kui teised ja ta kurtis ükskord Willile, et lapsena tal olid seesugused sukkpüksid, ent täiskasvanutele ei tehta selliseid. Will jättis selle meelde ja hiljem tellis kingituse.

Valus oli lugeda, kui raske oli ratastooliga avalikes kohtades liikuda ja keegi appi minna ei tahtnud, kui ratastool mudasse kinni jäi.

Väga kaasahaarav ja emotsionaalne raamat! Kahju, et varem kätte ei sattunud. 
   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.